Пам'ятка-листівка від Головкової Вікторії, учениці 10-Б класу

2024-01-09

ПАМ’ЯТКА-ЛИСТІВКА

про можливість використання у якості сидератного добрива гірчиці білої.

Учениця 10-Б класу, Головкова Вікторія, провела наукові екологічні дослідження, результати яких стануть у нагоді багатьом мешканцям Новобаварського району та міста Харкова.
Робота є актуальною, бо для використання сидератних добрив треба знати який алелопатичний вплив на ріст та розвиток окремих представників класу дводольних сільськогосподарських культур.
Відмінним сидератом, який здатний поліпшити стан ґрунту, є гірчиця біла. Її ще називають зелене добриво. Вважається, що результат після висіву гірчиці на сидерат, аналогічний внесенню перегною. Використання гірчиці як сидерата – екологічний, найменш трудомісткий і дешевий метод покращення родючості ґрунту на присадибній ділянці, особливо в умовах повної відсутності або використання іншої органіки. Але при використанні сидератних добрив, слід враховувати алелопатичний вплив на інші рослини.
Пам’ятка вам допоможе у розв’язанні даної проблеми.

/Files/images/памятка.jpg

Розгляньте таблицю, яка допоможе з’ясувати, для яких рослин можливо використовувати Гірчицю білу в якості сидератного добрива.
Дводольні культури
Томат звичайний Огірок звичайний Буряк столовий Перець солодкий
/Files/images/помідор.jpg /Files/images/памятка 1.jpg /Files/images/памятка 2.jpg /Files/images/памятка 3.jpg
Пригнічує розвиток Пригнічує розвиток Сприяє розвитку Пригнічує розвиток
Таким чином, грунт, на якому росла гірчиця біла, отримує захист від шкідників та хвороб, завдяки властивостям глюкозинолатів.
Однак варто враховувати, що гірчиця біла може мати алелопатичний вплив на наступний посів, тому необхідно дотримуватись правильного ротаційного посіву, щоб уникнути негативних наслідків для наступних культур.

Бажаємо мирної весни та гарного врожаю !

Кiлькiсть переглядiв: 32